Jedným z najdôležitejších riadov v profesionálne naplánovanej a vybavenej kuchyni sú gastro hrnce. Môžete si zaobstarať univerzálny prístroj, ale keď je kuchyňa plne vyťažená a tím realizuje rôzne objednávky, potom sa najlepšie osvedčí riad zostavený na prípravu konkrétnych jedál alebo pokrmov. Hoci sú hrnce obvykle vyrobené z najkvalitnejšej nerezovej ocele, ktorá nenasiakne pachy, oddelené hrnce sú najlepším spôsobom ako variť profesionálne. Aké špeciálne hrnce sa oplatí mať v reštauračnej kuchyni? Tu je niekoľko výrobkov, ktoré stoja za to vyskúšať.
Hrniec na varenie cestovín a špargle
Cestoviny sú súčasťou mnohých pokrmov. Využívajú sa zároveň v reštauráciách a baroch, ako aj v prevádzkach, ktoré sa zameriavajú na taliansku a orientálnu kuchyňu. Vyplatí sa teda zaobstarať hrniec, v ktorom vždy uvaríte dokonalé cestoviny. Ktorý hrniec na varenie cestovín je najlepší? V profesionálnej kuchyni sa na tento účel často používa hrniec na špargľu. Hoci, ako napovedá názov, jedná sa o riad určený primárne na varenie špargle, špeciálny vnútorný hrniec zaistí bezproblémové uvarenie cestovín. Hrniec na varenie špargle možno tiež použiť na udržanie správnej teploty párkov na prípravu párkov v rožku. Ďalšou metódou osvedčenou v profesionálnych kuchyniach je použitie špeciálnej integrovanej vložky, ktorá súčasne plní funkciu sitka. Tieto integrované vložky sú vyrobené z nerezovej ocele a ich hlavnou prednosťou môže byť to, že vďaka nim je možné súčasne v jednom hrnci variť rôzne druhy cestovín. Avšak za predpokladu, že sa jedná o vložky v tvare trojuholníka alebo polkruhu. Guľatá vložka to nevie, na druhú stranu v nej možno uvariť väčšie množstvo jedného druhu cestovín. Dierované vložky do hrncov sú tiež užitočné na varenie ryže, naparovanie knedlí, pirohov a nokov.
Hrnce na mlieko
Varenie mlieka sa zdá byť úplne jednoduchou úlohou, napriek tomu sa často pripáli alebo prekypí. V profesionálnej kuchyni je to neprípustné, preto sa tu používajú špeciálne hrnce na mlieko. Veľmi obľúbené sú mliekovary, ktoré sú vybavené takzvaným vodným plášťom, špeciálnu dvojplášťovú konštrukciu, kedy sa mlieko vlastne ohrieva vo vodnom kúpeli. Väčšina modelov je vybavená pohodlnou, ergonomickou a nevodiacou teplo rukoväťou, ktorá zvyšuje bezpečnosť používania. V tomto type hrncov môžete okrem ohrievania mlieka tiež rozpustiť čokoládu alebo ohriať pred servírovaním omáčku.
Pri výbere gastro hrncov určených na prípravu konkrétnych pokrmov je dobré venovať pozornosť niekoľkým dôležitým parametrom, ako je objem, výška, materiál, z ktorého boli vyrobené, hrúbka dna (napr. sendvičové dno). Pokiaľ využívate sporák s indukčnou varnou doskou, musia mať hrnce špeciálne, feromagnetické dno. Stojí za to pripomenúť, že sada by mala obsahovať vhodnú pokrievku.