Aké aku náradie si vybrať do svojho bývania? Zoznam najčastejšie

Aké aku náradie si vybrať do svojho bývania? Zoznam najčastejšie

Či už bývate v malom byte alebo vo veľkom rodinnom dome, vždy je dobré mať po ruka náradie na drobné i zásadné opravy. Do moderných domácností si ľudia najčastejšie kupujú aku náradie pre výhody, ktoré prináša. Viete, ako vybrať to správne?

Výber náradia, ktoré by ste si mali zadovážiť do domácnosti, závisí predovšetkým na tom, aké činnosti či projekty sa chystáte realizovať. V bežnej domácnosti by ste mali mať minimálne základnú sadu manuálneho náradia, aby ste mohli občas niečo priskrutkovať, utiahnuť či povesiť. Ak máte v pláne si domácnosť sami vybavovať, stavať nábytok či vytvárať rozsiahlejšie projekty, je vhodné si zadovážiť i náradie s pohonom. Mechanické a elektrické varianty v posledných rokoch stále častejšie nahradzujú pokročilé aku riešenia, s ktorými sa ľahšie manipuluje nielen kvôli hmotnosti, ale i vďaka eliminácii nutnosti zapojovania zavadzajúcej kabeláže.

Aké náradie si vybrať do domácnosti

Set aku náradia, ktoré budete v domácnosti používať, by mal obsahovať predovšetkým také produkty, ktoré využijete. Ak sa chystáte v domácnosti robiť iba občasné opravy či skladať nový nábytok, vystačíte si prevažne s aku skrutkovačom či vŕtačkou, s ktorými bez problémov zavesíte police či iné nástenné prvky, a zjednodušia skrutkovanie a uťahovanie nábytku. Pre väčšie projekty je vhodnejšie si zadovážiť širšiu výbavu (najmä keď máte k dispozícii dielničku), do ktorej môžete zahrnúť väčšie alebo špecializované zariadenia, ako sú aku hoblík, príklepová vŕtačka, kladivo, píla apod.

Ako vyberať akumulátorové náradie

Aku náradie je charakterizované niekoľkými špecifickými parametrami, ktoré je nutné pri vyberaní konkrétneho modelu zohľadňovať. Medzi tie patria predovšetkým typ a vlastnosti batérie, a potom samotné riešenie a doplnky náradia, ktoré rozširujú jeho použitie.

 

Voľba aku náradia podľa batéria

Batéria predstavuje základnú charakteristiku aku náradia, pretože určuje jeho výkon, a implicitne teda i chlosť a rozsah, s akými je schopný danú operáciu splniť, a tiež výdrž. Batéria akumulátorového náradia je tak charakterizovaná týmito parametrami:

  • napätie – je práve špecifikom výkonu a pohybuje sa medzi 10 a 18 V (pričom niektoré technické popisy môžu obsahovať o trochu vyššiu hodnotu, ktorá však platí iba pre plne nabitú batériu), ak sa chystáte používať náradie na väčšie projekty, rozhodne vyberajte z produktov s batériou svysokým výkonom (18 V), ktoré sú označované ako profi
  • kapacita – určuje ako dlho náradie vydrží prevádzku pri konkrétnom výkone, udáva sa v ampérhodinách aideálne je, aby bola čo najvyššia
  • doba nabíjania – tretí dôležitý parameter, podľa ktorého je nutné si prácu s náradím plánovať, tento aspekt je možný kompenzovať nákupom dvoch batérií, ktoré sa dobíjajú vždy počas prevádzky tej druhej

Väčšinou je možné si k náradiu zadovážiť niekoľko typov batérií, vždy je však nutné dbať na to, aby boli kompatibilné.

Doplnky a príslušenstvo náradia

Druhým faktorom výberu konkrétneho typu alebo setu náradia, je univerzálnosť ich použitia. Ak si kupujete prvý kus, nemusíte si hneď zadovážiť celú sadu, je však dobré vedieť, o aké typy príslušenstva je možné dané náradie rozšíriť, či už ide o nadstavce alebo sady vrtákov podľa skľučovadla apod.

 

 

Zdroj obrázku: Fuss Sergey / Shutterstock.com

 

Eva Muchová

Copywriter

Copywriterka s ohľadom na SEO, ktorá sa tvorbou obsahu živí od roku 2017. Potreby klienta sú pre ňu kľúčové, čo sa odráža v jej hlbokých a zmysluplných textoch. Niektoré z jej textov nájdete na stránke produktvdetaile.sk.