Káva ako prevencia pred viacerými ochoreniami

O benefitoch a pozitívnych účinkoch kávy na ľudský organizmus sme toho počuli naozaj dosť. Kávičkári, ktorí si ju doprajú aj niekoľkokrát za deň, by nám mohli rozprávať. Študenti by nám zasa rozprávali o tom, ako sa bez kávy nepripravia na žiadnu skúšku. Tí, ktoré pracujú, si bez nej nevedia predstaviť ráno. Je to však naozaj tak? Povzbudí nás káva, alebo je to len v našej hlave?

Káva je mocný čarodej a tí, ktorí mali možnosť ochutnať tú, ktorú len tak ľahko nenájdete v bežnom supermarkete, vám o jej zázračných účinkoch napíšu aspoň recenzie na internete. Dnes sa ľudia okrem sťažovania vedia aj pochváliť a odporučiť produkty druhým ľuďom.

Takýmito odporúčaniami sú plné aj rôzne stránky internetu, kde ľudia môžu nájsť niekoľko tipov na zdravšie stravovanie. Oblasť kávy nie je, samozrejme, vynechaná.

BOMBAstická káva

Vo všeobecnosti však káva má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Bolo vykonaných a stále prebieha niekoľko testovaní, kde sa dokazovalo, na čo má káva vplyv. Káva je po čistej vode druhým najobľúbenejším nápojom a dôvod je jeden – káva má povzbudivé účinky, obsahuje kofeín, ktorý je tým „štartovačom“, vďaka ktorému sa do nášho tela dostane energia potrebná na celý deň.

Pitie kávy slúži ako prevencia pred rôznymi ochoreniami – a to cukrovkou, Parkinsonovou či Alzheimerovou chorobou. Niektoré štúdie tiež dokázali, že káva môže preventívne pôsobiť aj proti rakovine. Tí, ktorí pijú kávu pravidelne, majú nižšie percento výskytu srdcovo-cievnych chorôb alebo tráviacich problémov. Pre niektorých káva prináša nezastupiteľný metabolický úžitok v podobe straty kilogramov.

Veľa študentov si myslí, že káva, konkrétne kofeín, pomáha pamäti. Nie je to tak, keďže kofeín má povzbudivé účinky a potláča únavu u človeka. Nech je to, ako chce, káva má z hľadiska zdravia v živote človeka nezastupiteľné miesto. Dôležité však nie je pitie kávy, ale obsah a jej príprava.

Dbajte na kvalitu kávy

Je totiž dôležité pri všetkých týchto zisteniach podotknúť, že nie je káva ako káva. Je rozdiel, ak si počas dňa doprajete kvalitnú kávu pripravenú správne alebo kávu z automatu. Je rozdiel, či doprajete svojmu telu niečo viac, ako je to, čo nájdete v bežnom obchode. Je to dosť podstatné, keďže telo máme len jedno a mali by sme dbať na to, čo mu dodáme.

Ak chceme dosiahnuť všetky tieto pozitíva kávy, zamerajme sa v prvom rade na dobrú a kvalitnú kávu. Tú dnes ponúkajú takmer všade, resp. zohnať ju nie je už také ťažké ako v minulosti.

Energia v šálke

Pre mnohých je to dôvod pitia kávy. Dostať do tela energiu a naštartovať sa, aby ste boli počas celého dňa schopní vykonávať svoje činnosti. Niekedy stačí len dobrá káva a vaším telom nebudú lomcovať pocity hladu, ktoré by „vyriešili“ nezdravé snacky alebo zbytočné cukry.

Organická káva

Mnoho ľudí sa totiž domnieva, že glukóza nášmu telu dodáva energiu a tak rána začínajú s poriadnym prísunom cukrov. Naopak, zdravé tuky v spojení s dobrou kávou naštartujú váš deň, zapnú mozog a vaše trávenie. Organická káva, ktorá je vyrábaná aj na Slovensku, je toho dôkazom.

Pri jej ochutnaní zistíte rozdiel medzi kávou a dobrou kávou. Rozdiel nie je „iba“ v káve, ale v jej príprave, obsahu a spracovaní. V obchodoch sa totiž stretávate s príliš horkými alebo prepraženými druhmi kávy. Práve o to ide.

Kvalitná príprava aj obsah

Pre dobrú kávu sú dôležité kvalitné bio zrná, pomalé praženie a v neposlednom rade aj správna príprava. Ľudia totiž radi zamieňajú suroviny, alebo si zjednodušujú recept, čo vedie k opačným účinkom takto vytvorenej kávy. Ak je kvalitný obsah a aj príprava, výsledok môže byť len výborná šálka kávy.

Tuky na raňajky

Spomínali sme zdravé tuky na raňajky. Tie v spojení s organickou kávou naštartujú váš deň. Káva s maslom alebo kokosovým, či MCT olejom môže na prvý pohľad znieť čudne. No tí, ktorí toto „kombo“ vyskúšali, si jej priaznivé účinky nevedia vynachváliť.

Táto kombinácia na raňajky spôsobí, že celé doobedie budete schopní a koncentrovaní vykonávať činnosti a vlčie pocity hladu sa u vás neobjavia. Neskorší sýty obed a malé epresso na obed by mal byť súčasťou vašej každodennej rutiny.

Extrémy tiež nie sú dobré

Samozrejme, každý kávu prijíma inak. Niektorí môžu byť na kávu senzibilní, no to neznamená, že skôr zomrú alebo sa u nich skôr objaví nejaké ochorenie. U kávičkárov, ktorí denne vypijú viac káv, sa pozitívne účinky kávy objavili, no prílišné pitie kávy tiež nie je zdravé. U niektorých sa môže objaviť vyšší tlak alebo problémy s trávením.

Na druhej strane, tráviace problémy spájané s pitím kávy môžu prameniť práve z nekvalitnej a zle pripravovanej kávy. Je preto potrebné sa zamerať na to, aký druh pijeme.

Každý sme iný a každý by si mal pitie kávy zorganizovať. Sami si nájdete svoj denný režim, v ktorom sa káva objaví. Antioxidanty obsiahnuté v káve sa nachádzajú aj v zelenom čaji, ktorý si počas dňa môžete dopriať namiesto kávy. Kvalita vašej kávy by však pre vás mala byť vždy provoradá.